x

Veselje in skrb do lastnega življenja bi težko opisali lepše kot z izrazom ajurveda, ki je zloženka dveh pojmov – ajur (življenje) in veda (znanje). Ta več kot 5000 let star in celovit sistem zdravljenja je pomembno vplival na razvoj evropske in zahodne medicine. V vsakodnevnem življenju lahko uporabimo marsikatero ajurvedsko načelo in si s tem pomembno izboljšamo zdravje. Tako se lahko denimo zavedamo, da olja topijo telesne strupe, kar je po vsej verjetnosti v nasprotju z našim privzgojenim prepričanjem.

Marsikje v Indiji in na Šrilanki se ljudje v povezavi z zdravjem še vedno zanesejo izključno na ajurvedo. Ne da bi sploh posegli po uradni medicini (alopatiji), je njihovo življenje lahko dolgo in kakovostno. Zavedajo se svojega telesa ter njegove povezave s čutili, umom in dušo. Vedo, kakšna hrana jim ustreza in koliko gibanja potrebujejo, zavedajo se, kako pomembno je zdravje ohranjati in ščititi s preventivo. Sami znajo premagati simptome bolezni, ker poznajo vzroke zanjo. Sliši se preprosto, a je v resnici potrebno veliko urjenja, da je človek sposoben prisluhniti svojim občutkom in telesnim znakom. 

Prikaži VEČ

Pereče je to, da v zahodnem svetu marsikdaj delamo vse v nasprotju z zgoraj opisanim, naš izgovor za to pa je, da nas življenje sili v takšno ravnanje. Ajurveda nas uči odgovornosti do lastnega telesa, bivanja in zdravja. Bistvo ajurvede v primerjavi z zahodno medicino je v tem, da vsakega posameznika obravnava kot edinstvenega. Ne bori se proti bolezni, ampak za zdravje. Našega telesa ne deli na dele in ga ne ločuje od drugih človeških funkcij, kot sta čustvovanje in umevanje. Vse to je celota, ki se pri vsakem človeku razlikuje glede na zunanje okoliščine in notranji odziv nanje. 

Kako ajurvedo razumeti skozi zahodne oči in si z njo pomagati do bolj uravnoteženega življenja in trdnejšega zdravja? Osnova je, da moramo dobro poznati svoje telo, konstitucijo in osebnost. Temu bi morali prilagoditi tako prehrano kot svojo dnevno rutino in ritem življenja. Po ajurvedi tri doše - lahko bi jim rekli stanja: vata, pita in kapha - v nas povezujejo petero elementov kozmosa (eter, zrak, ogenj, vodo in zemljo). Vsak človek je torej povsem svojstven posnetek vesolja. Različna neravnovesja povzročijo prevlado ene od doš in s tem težave, pa naj bo pri prebavi, gibljivosti, teži ali drugod.

Trenutni zahodni standardi niso prijazni do našega telesa, uma in duše. Toda ajurveda je že tisočletja tu, da nas pripelje do zdravja in prijetnejšega doseganja življenjskih ciljev - z manj mukami in z več veselja. 

Skri OPIS

Slovarček izrazov harmonika

 • Podikizhi Open or Close

  masaža s posebnimi snopi, napolnjenimi z zeliščnim prahom. Pri masaži se prah s pomočjo toplega olja topi in v telo vnaša aktivne učinkovine iz zelišč.

 • Abhyanga Sweda Open or Close

  pomirjujoča in regeneracijska oljna masaža z gibi usmerjenimi glede na krvni obtok. Masaža se zaključi z zeliščno parno kopeljo. Tretma povečuje cirkulacijo in pospešuje izločanje strupov iz telesa. Ugodno vpliva pri anksioznosti, hrapavosti in suhosti kože, težavah s cirkulacijo, artritisu, bolečinah križa in hrbta ter različnih poškodbah. Priporočljiv je pri hujšanju in nespečnosti.

 • Lepanam Open or Close

  nanašanje zdravilne zeliščne paste na prizadeto območje. Pomaga pri vnetjih, problemih s kožo, artritisu in podobnih težavah.

 • Thalapothichil Open or Close

  nanašanje zdravilne paste na področje lasišča.

 • Kseeravasthy Open or Close

  spremeni v Shirovasthi, pomen je že zgoraj.

 • Kayasekam Open or Close

  oljna kopel.

 • Narangakizhi Open or Close

  masaža s snopi, v katere so zaviti česen, limona, sol in ajurvedska zelišča. Terapija je priporočljiva za zdravljenje težav s sklepi in revmatska obolenja.

 • Njavaratheppu Open or Close

  masaža z riževim pudingom, ki spodbuja znojenje telesa. 

 • Panchakarma Open or Close

  očiščevalni in poživitveni program v ajurvedi, ki telo osvobodi nabranih strupov, ojača imunski sistem, obnavlja ravnovesje telesa in vrača dobro počutje. 

 • Swedanakarma Open or Close

  proces znojenja.

 • Snehakarma Open or Close

  nanašanje zdravilnih olj.

 • Tharpanam Open or Close

  ajurvedska terapija za izboljšanje vida.

 • Karnapooranam Open or Close

  proces vlivanja zdravilnih olj ali zdravilnega dima v uho.

 • Pizhichil Open or Close

  eden izmed redkih in prav posebnih tretmajev iz Kerale, med katerim dva ali štirje terapevti masirajo celotno telo z mlačnim zeliščnim oljem.

 • Nasyam Open or Close

  vlivanje zeliščnih sokov, zdravilnih olj in ostalih sestavin skozi nos. Ta terapija je zelo učinkovita za zdravljenje določenih vrst glavobolov, paralize, duševnih motenj, nekaterih vrst kožnih bolezni itd.

 • Snehapanam Open or Close

  zaužitje zdravilnih olj ali zdravil iz masla ghee skozi usta. Izvaja se kot terapevtski proces ali tudi kot uvodna faza pri čiščenju telesa.

 • Njavarakhizi Open or Close

  obnovitvena, hranljiva in pomirjujoča masaža telesa z riževimi snopki, namočenimi v regeneracijske zeliščne mešanice. Primerna je za ljudi s stresnim življenjem, poveča fizično moč in jača živčni sistem. Deluje proti revmatizmu in izboljšuje prekrvavljenost.

 • Pinda Sweda Open or Close

  maske iz riža, mleka in zelišč, ki izboljšajo elastičnost in moč telesa.

 • Sarvangadhara Open or Close

  polivanje toplega, zdravilnega olja po celem telesu.

 • Shirovasti Open or Close

  v posebno držalo, ovito okoli glave, nalita topla, izbrana zeliščna olja. Tretma deluje proti močnim glavobolom, suhim nosnicam, ustom in grlu ter ostalim boleznim glave. Priporoča se tudi osebam, ki trpijo za obrazno paralizo.

 • Shirolepa Open or Close

  zeliščna obrazna maska, učinkovita v boju proti mentalni utrujenosti, stresu in glavobolu. Pomirja tudi bolečine v spodnjem delu hrbtenice.

 • Langana Open or Close

  program ajurvedske prehrane.

 • Udwarthana Open or Close

  masaža s toplim zeliščnim prahom, ki odlično očiščuje kožo in odpravlja odvečno maščobo.

 • Shirodhara Open or Close

  polivanja toplega zdravilnega olja na področje tretjega očesa. Nežen curek olja, ki kaplja na čelo, ima izredno pomirjevalen učinek in odpravlja stres, nespečnost in utrujenost.

Back to Top